czwartek, 25 czerwca 2015

Moja Fitterska Surówka

Cześć

Dzisiaj będzie coś ze sztuki kulinarnej. Jedna z moich ulubionych surówek obiadowych! Bardzo zdrowa i smaczna!

dieta




Jej składniki to:

kapusta pekińska
banan
marchewka
koperek
migdały
oliwa z oliwek
sól i pieprz
cytryna

Kapustę siekamy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, banany kroimy w plasterki, a migdały chwilę prażymy na suchej patelni. Doprawiamy przyrządzonym sosem winegret. Smacznego!

Wyjątkowość składników!

Kapusta pekińska (sałata pekińska)
zdrowie

Kapusta pekińska to bardzo zdrowe warzywo! Ma dużo wartości odżywczych. Zawiera beta – karoten, który chroni przed drobnoustrojami, przeciwutleniacze i substancje działające przeciwwrzodowo. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo. Zawiera witaminy A, B1, B2, białko i sole mineralne, ogromną ilość mikroelemenów takich jak wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor, magnez i kwas foliowy.

Banany

Ten wyjątkowy owoc, oprócz tego, że jest niesamowicie smaczny, to dodatkowo jest pełną witamin i minerałów przekąską nie tylko dla dzieci ale i dorosłych.  dla starszych dzieci i dorosłych. Jest skarbnicą potasu i magnezu. Zawiera również dużo witamin C i E neutralizujących wolne rodniki. To fakt, że zawiera dużo cukru...ale tego naturalnego, więc jedzone w ilościach rozsądnych nie zaszkodzą napewno. 

Migdały
zdrowie uroda

Migdały, czyli nasiona migdałowca, to orzechy z tych z górnej póki. Wyróżniają się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi. Posiadają ogromne pokłady witaminy B2, E oraz DROGIE PANIE błonnika! Znajdują się w nich również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i pierwiastków mineralne. Są bardzo pomocne przy wszelkiego rodzaju dietach, świetnie pomagają zwalczać stres. A kobietom w ciąży i tym z problemami żołądkowymi pomagają w zwalczaniu zgagi. 
Migdały, pomimo zawartości tłuszczu, sprzyjają odchudzaniu. Zawarte w nich kwasy regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. 

Marchewka
odżywianie

Marchewki przedstawiać nie muszę. Bo cóż...każdy z nas ją zna. Jest to warzywo o największych właściwościach zdrowotnych. Zaweira w sobie składniki mineralne takie jak: potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt. Marchew to źródło witamin A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, a także kwasu foliowego. Nie pozostaje nic innego jak chrupać i zajadać ze smakiem!

Sami widzicie, że surówki to moc witamin. Samo zdrowie. 

Bądźmy fit, odżywiajmy się z głową, a i nasze piersi nam za to podziękują. 


1 komentarze:

SD pisze...

Świetny przepis! Muszę wypróbować :)

Prześlij komentarz

Kilka słów wstępu

Witam i przedstawiam mojego bloga, adresowanego do kobiet, ale i nie tylko, które pragną dowiedzieć się czegoś więcej w tematyce kobiecych piersi. Biust to nie bagatela lecz bardzo poważna sprawa! Odpowiednia dieta, pielęgnacja, stosowana profilaktyka, a nawet dobór odpowiedniej bielizny mogą sprawić nie tylko, że biust będzie pięknie się prezentował, ale również może nas uchronić przed zachorowaniem. Dzisiaj częstotliwość zachorowań na raka piersi jest tak duża, że aż zatrważająca. Dlatego bardzo ważna jest jak najszersza wiedza w tym temacie, by móc odpowiednio zapobiegać i przeciwdziałać. Stąd pomysł mój na tego bloga i kompleksowość potraktowania tematyki. A dlaczego Zdrowo-Fitterka? Będzie jak już mówiłam kompleksowo. Będzie o dietach i sposobach żywienia, o rodzajach biustów i doborze biustonosza, o ujędrnianiu i powiększaniu, o badaniach, ziołolecznictwie. Będzie po prostu zdrowo i kompleksowo.
Obsługiwane przez usługę Blogger.