Dzisiaj będzie coś ze sztuki kulinarnej. Jedna z moich ulubionych surówek obiadowych! Bardzo zdrowa i smaczna!
Jej składniki to:
kapusta pekińska
banan
marchewka
koperek
migdały
oliwa z oliwek
sól i pieprz
cytryna
Kapustę siekamy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, banany kroimy w plasterki, a migdały chwilę prażymy na suchej patelni. Doprawiamy przyrządzonym sosem winegret. Smacznego!
Wyjątkowość składników!
Kapusta pekińska (sałata pekińska)
Kapusta pekińska to bardzo zdrowe warzywo! Ma dużo wartości odżywczych. Zawiera beta – karoten, który chroni przed drobnoustrojami, przeciwutleniacze i substancje działające przeciwwrzodowo. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo. Zawiera witaminy A, B1, B2, białko i sole mineralne, ogromną ilość mikroelemenów takich jak wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor, magnez i kwas foliowy.
Banany
Ten wyjątkowy owoc, oprócz tego, że jest niesamowicie smaczny, to dodatkowo jest pełną witamin i minerałów przekąską nie tylko dla dzieci ale i dorosłych. dla starszych dzieci i dorosłych. Jest skarbnicą potasu i magnezu. Zawiera również dużo witamin C i E neutralizujących wolne rodniki. To fakt, że zawiera dużo cukru...ale tego naturalnego, więc jedzone w ilościach rozsądnych nie zaszkodzą napewno.
Migdały
Migdały, czyli nasiona migdałowca, to orzechy z tych z górnej póki. Wyróżniają się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi. Posiadają ogromne pokłady witaminy B2, E oraz DROGIE PANIE błonnika! Znajdują się w nich również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i pierwiastków mineralne. Są bardzo pomocne przy wszelkiego rodzaju dietach, świetnie pomagają zwalczać stres. A kobietom w ciąży i tym z problemami żołądkowymi pomagają w zwalczaniu zgagi.
Migdały, pomimo zawartości tłuszczu, sprzyjają odchudzaniu. Zawarte w nich kwasy regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.
Marchewka
Marchewki przedstawiać nie muszę. Bo cóż...każdy z nas ją zna. Jest to warzywo o największych właściwościach zdrowotnych. Zaweira w sobie składniki mineralne takie jak: potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt. Marchew to źródło witamin A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, a także kwasu foliowego. Nie pozostaje nic innego jak chrupać i zajadać ze smakiem!
Sami widzicie, że surówki to moc witamin. Samo zdrowie.
Bądźmy fit, odżywiajmy się z głową, a i nasze piersi nam za to podziękują.
1 komentarze:
Świetny przepis! Muszę wypróbować :)
Prześlij komentarz